Wednesday, July 11, 2012

Khasiat aprikot

Sejak dua menjak ni suka sgt makan buah aprikot kering...kalau boleh satu bekas tu nak abiskan dlm satu hari..tapi memandangkan harganya yang agak boleh tahan..so tahankan aje la hehe... stok buah aprikot dan buah kurma mmg ada je dalam peti ais kat rumah tu..

suka dengan rasanya yang tak manis sgt..

Meh kite kongsikan khasiat buah aprikot ni... bagus tau..

Aprikot sejenis buah yang berwarna kuning yang sama rupanya seperti buah plum atau pic. Ia kaya dengan beta-carotene, sejenis bahan anti pengoksida dalam vitamin A, dan berkalori rendah. 3 biji buah aprikot membekalkan beta-carotene lebih 50 % daripada keperluan harian dan hanya 50 kalori.

Buah aprikot sesuai diamalkan oleh mereka yang sudah atau berhajat untuk berhenti merokok kerana ia berperanan menghilangkan kesan-kesan nikotin, sekaligus mempercepatkan proses pemulihan dan penyembuhan. Kandungan beta-carotene dalam buah aprikot juga membantu menghindarkan pengerasan dalam saluran darah yang menjadi punca penyakit jantung karonari.

Selain daripada itu, aprikot sesuai diamalkan oleh wanita yang baru putus haid kerana buah itu mengandungi boron, yang merangsangkan pengeluaran hormon seks estrogen. Aprikot juga membekalkan garam galian kalium untuk menjaga kesihatan jantung, zat besi untuk menghindarkan keletihan dan jangkitan dan juga silika, sejenis sebatian yang menjamin kesihatan kulit, rambut dan kuku.
Copy dr blog alikhtiyar

Nasib baik tekak terasa nak makan makanan berkhasiat je...kalau mengidam 'benda' lain?... alamat tak dilayan la oleh si suami...

Bye bye seindah suria

27 comments:

  1. dari gambar nampak mcm kismis...thanks for the info. Jarang2 makan apricot ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kismis manis..tp bagus jgk kan..buah prikot ni rasa dia manis2 buah aje..

      kak yus, ambik gmb dr jarak dekat jd nmpk cam kecik aprikot tu..

      Delete
  2. serius tak pernah makan lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rugi mama..nikmat dunia ni...hehe

      Delete
    2. sal..hadiah sal tu cik abg tak sempat pi post lg..dia busy jek...minggu depan ya..sori lambat

      Delete
    3. eh xpe la mama...tggu tak kluar duit..hihi

      Delete
  3. banyak khasiatnye kan~ tapi kadang2 susah jugak nak carik buah nih.. kalo buah kurma dekat nak bulan pose nih senang lah dah dapat stok.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurma sepanjang masa ada...tp buah aprikot ni pun kite beli dlm carefour je sis...

      Delete
  4. Sal.....mak mos Ada beli masa balik umrah.....
    Pas ni kak su makan la.....
    Walau belum monopos ....
    Hihihihi
    Take care sal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huiiisshh bkn utk pmpuan monopos aje la k.su... Mcm buah kurma khasiatnya...:)

      Delete
  5. Selalu nampak kat mydin tapi tak pernah beli.Banyak khasiat rupanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba kakak beli..mesti nak lagi...:-)

      Delete
  6. saya suka betul aprikot ni..banyak jugak khasiat die yer :)

    ReplyDelete
  7. asam ker ni..atau dikeringkan..nampak sedap..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bkn asam...cuma buah tu dikeringkan...:-)

      Delete
  8. adehhh... tak layan dek suami ke? tapi aprikot tu mmg sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu mtk bnda bukan2..xdenya dia nak dptkan... Nasib x penah ngidam..hehe

      Delete
  9. akak pun suka makan aprikot kering ni...memang sedap...

    ReplyDelete
  10. Salam Sis Salmiza,
    nak try la nnt...
    asik kurma kismis je kan..kan..
    hehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelazimannya mmg kurma dan kismis je...try yg ni plk...:-)

      Delete
  11. baru tau apa khasiat apricot ni.. :-)

    ReplyDelete
  12. cantik blog ni dgn info yang bermanfaat. saya baru tahu kebagusan aprikot ni apabila makan:-).sebelum ni tahu bahawa Aprikot juga buah yang digunakan secara banyaknya dalam produk nutrimetics.:-)
    boleh like page saya
    Tupperware warna warni(gambar kedai kuning ungu)
    https://www.facebook.com/pages/Tupperware-warna-warni/430886736982281?sk=photos_albums
    tumpang promote admin...
    tq!

    ReplyDelete
  13. https://www.facebook.com/kurma4u

    page di atas ada menjual APRIKOT dan buah2 sunnah yg lain sepanjang tahun

    ReplyDelete
  14. https://www.facebook.com/kurma4u

    page di atas ada menjual APRIKOT dan buah2 sunnah yg lain sepanjang tahun

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...