Monday, December 26, 2011

Botok-Botok Makanan Orang Johor

Salam Petang Isnin....
Buat pertama kalinya, kt ngan mak mencuba makanan tradisi orang johor ni..
selalunya mak beli aje kt pasar. mahal juga lingkungan $4.50-5.50 sebungkus.
dah macam2 blog masakan kt cuba terjah..so hasilnya bukan hanya 1 resepi aje yg kt rujuk.dah jd carca merba... tapi rasa masih sama macam yg mak beli kt pasar selalu tu..
kt kongsi sama2 resepi tu 'k
kisar bahan2 berikut 2 ulas bwg putih, 2 ulas bwg merah, 1 ulas bwg besar,1 inci halia, 1 inci lengkuas,dan 4 btg serai. Then tumis dgn 2 sd kari, 2 sd lada kisar, 1/3 cawan santan, 2 sd kerisik, daun kunyit yg diracik dan sedikit garam serta gula...sesuaikan rasa..
Ikan yg kt gunakan adalah ikan kembong dan tenggiri
Alas dgn daun pisang.. taburkan pucuk betik, daun kesom, daun cekur, pucuk ubi, pucuk kadok..tu je ulaman yg ada blkg rumah..klu nk tambah daun selasih pun blh juga..
then letak bahan tumis tadi
letak ikan dan tutup dgn ulam-ulaman td
bungkus macam nasi lemak pun blh, macam bgkus tapai pun blh..hihi
kukus selama 25minit @ smpi ikan tu masak
hah ini la dia rupa botok2 tu...power beb!!

bbbuuurrrrppppp
alhamdulillah..kenyang
selamat mencuba
Bye bye seindah suria

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...